关于举办中国医科大学“红医讲坛”系列学术讲坛(第八讲)的通知 -中国医科大学网站
学术活动
2018-06-01 14:25  点击:[]

主讲嘉宾:唐本忠院士

讲座时间:2018年6月5日(星期二)15:00

讲座地点:中国医科大学第一临床学院1号楼11楼多功能厅

讲座题目:聚集诱导发光在生物医学领域的应用

Biological and Theranostic Applications of AIEgens

讲座摘要:

The fluorescence of most conventional organic dyes is quenched in aggregate state or at high concentration, which is named as aggregation-caused quenching (ACQ), due to the strong π-π stacking. This ACQ effect seriously hampers their full potential in biomedical applications for bioimaging or diagnosis. By contrast, aggregation-induced emission luminogens (AIEgens) are weakly emissive when molecules are uniformly dispersed in solution, but “lit-up” when forming (nano)aggregates. Restriction of intramolecular motions has been rationalized as the cause of AIE. The nonplanar conformations of AIEgens also effectively prevent detrimental π-π stacking. With the significant advantages of high emission efficiency in the aggregated state, low background noise in dilute solution, excellent photostability and large Stokes’ shift, AIEgens and AIE nanoparticles are especially suitable for bioimaging and diagnosis. AIEgens with various skeletons are designed as superior agents for biological process monitoring and disease theranostics. Moreover, to achieve better fluorescence imaging quality, AIEgens or AIE nanoaggregates can be conveniently incorporated into the present theranostic platforms by combining them with various imaging and therapeutics modalities, such as multiphoton imaging, photoacoustic imaging, photothermal imaging, chemotherapy, photodynamic therapy, photothermal therapy, gene therapy, etc.

嘉宾介绍:

唐本忠,中国科学院院士,中国国家自然科学一等奖得主,香港科技大学张鉴泉理学教授、化学系与生物医学工程系讲座教授,华南理工大学-香港科技大学联合研究院院长。

1982年于华南理工大学获学士学位,1985年、1988年先后获日本京都大学硕士、博士学位;曾在多伦多大学从事博士后研究工作。1994年加入香港科技大学,2009年增选为中国科学院院士,2013年入选英国皇家化学会Fellow。

作为AIE概念的提出者和研究的引领者,唐本忠教授累计发表学术论文约1000篇,引用60000余次,h-指数为123,并于2014-2017年连续入选化学和材料双领域高被引用科学家。同时,唐本忠教授先后获得多项荣誉及奖励,如国家自然科学一等奖(2017,第一完成人)、何梁何利科学与技术进步奖(2017)、第27届夸瑞兹密国际科学奖(2014)、美国化学会高分子学术报告奖(2012)、国家自然科学二等奖(2007,第四完成人)、裘槎高级研究成就奖(2007)、中国化学会高分子基础研究王葆仁奖(2007)和爱思唯尔出版社冯新德聚合物奖(2007)等。

第一临床学院 科研处

2018年6月1日